caféer

Upptäck tre svenska motorcaféer

 

Det finns caféer som erbjuder fika, och så finns det caféer som erbjuder något mer än så. En upplevelse och ett minne att ta med sig. Det är sådana caféer som är de allra bästa utflyktsmålen. Är man intresserad av motorfordonshistoria så kan man med fördel upptäcka Sveriges utbud av motorcaféer. Nedan nämns ett urval på tre uppskattade caféer som alla blivit mycket omtyckta av sina besökare.

 

Mels Drive-in Fjärdhundra

 

I Fjärdhundra, Enköping, ligger en tillsynes dubbelgångare av Mels drive-in, vilken är känd från bioduken. Mels Drive-in, dvs originalet, fanns som en kultplats i filmen Sista natten med Gänget, American Graffiti. Reaktionerna på förbipasserande gäster är idel positiva, många beskriver stämningen som överraskande och spännande. Precis som i filmoriginalet serveras hamburgare, men för rena fikagäster finns det även nybakat att avnjuta.

 

Som ett äkta motorcafé finns mer än gott att äta. Bland nostalgiska bilar och fordonshistoria kan besökare tillgodose såväl sin hunger som sitt bilintresse.

Bellas Place

 

Bellas Place finns i Bromölla och är ett nostalgiframkallande fik som bjuder på en tidsresa till 50-talet. Här finns allt du kan önska av rock’n’roll, filmstjärnor och kromade lister. På parkeringsplatsen står givetvis några äkta amerikanare som sätter stämningen redan från start.

 

I restaurangens utbud finns klassiska milkshakes med ett körsbär på toppen. Mat- och lunchmenyn visar stor inspiration från 50-talet, men här finns ofta även svensk husmanskost. Vill man njuta av en fika finns goda sötsaker och nybryggt kaffe.

 

I anslutning till Bellas Place finns även ett motell med inredning inspirerad av 50-talet. Här blir själva motellövernattningen en del av den spännande upplevelsen. Detta har man lyckats med genom att återskapa 50-talets motell fast i en ny och modern version. De olika rummen har namngetts efter kända 50-talspersoner, men också efter berömda bilar och motorcyklar, exempel på rum att boka är rummet Cadillac, Chevrolet, Chuck Berry, Doris Day, Ford, Little Richard och Marilyn Monroe.

 

På Bellas Place sker emellanåt spännande evenemang. Bella´s har blivit en populär samlingspunkt för olika bil-träffar, men även för mc-träffar. Sammanfattningsvis är det platsen många åker till, om de är nostalgiker eller entusiaster av äldre fordon.

 

Kutens bensin på Fårö

 

Kutens bensin på Fårö har blivit ett riktigt kultställe för veteranbilsintresserade. Såväl Bill Haleys Comets som Seasick Steve har uppträtt här. Bland mer moderna artister återfinns bland andra Thorsten Flinck och Ebbot Lundberg.

 

En typisk besökare på Kutens bensin älskar rost, 50-tal och rock’n’roll. Här finns också fika och tilltugg som inte lämnar någon besviken. Vad sägs om ett besök på Kutens egen restaurang Creperie Tati. Här serveras makalöst goda crepes och galettes. Vill man istället besöka ett mer klassiskt café finns här Elsies Café, med sitt omtyckta söta utbud. I Fårös vackra miljö är Kutens bensin är riktig pärla som utflyktsmål.

 

Vill man spendera längre tid i närheten av Kutens bensin på Fårö, så kan man boka boende på något kringliggande bed and breakfast.