Deniz Mazhukov

Deniz Mazhukov: ”I was born to play real rock and roll”

Deniz Mazhukov kallas ofta för Rysslands kung av rock and roll. Det märktes inte minst när han genomförde en intim spelning i Carbonsdale, Colorado på Steve’s Guitars, en musikaffär som har återkommande musiker som uppträder.
Steve’s Guitar är en liten arena, och fansen som kom för att se Deniz fick tillfälle att njuta av en riktigt intim spelning. Många kallar honom för en legendar, och det fanns en hel del tillresta som fick uppleva en kväll de kommer att minnas resten av livet.

Introducerades för Elvis när han var sex år gammal

Under spelningen beskrev han, på ganska knackig engelska, om hur hans pappa introducerade honom för Elvis när han bara var sex år gammal. Rock and roll var inte populärt i Moskva på den tiden, och är det visserligen inte idag heller. Men efter att ha hört Elvis var den unge Deniz fast.

 

Under spelningen sa han att ”I think it is the best music in the world for me.”. Vidare konstaterade han att helt enkelt älskar det och att han förmodligen ”was born to play real rock and roll”.

 

Om Steve’s Guitars

Steve’s Guitars slog upp portarna 1993, i den förhållandevis lilla staden Carbondale i Colorado. Sen dess har de haft över 500 artister och musiker som gästat deras ”music-listening room”. Musikerna har både varit från USA och från andra länder – till exempel just Ryssland.

 

Deras vision är att tillhandahålla bra live-musik i ett rum där det är just musiken som står i fokus. De framhåller att de knappast är någon bar, utan bjuder helt enkelt in artister för musikfans att komma och lyssna på. Inte heller har de någon restaurang eller någon annan agenda med sina konserter. Att tillhandahålla en bra plats för musiker att spela på är också en hög prioritet. Såväl publik som musiker ska tycka att det är roligt att komma dit, helt enkelt.

 

Rock and roll i Ryssland

Som ovan nämnt har Rock and Roll aldrig varit särskilt stort i Ryssland, precis som Deniz själv har sagt. Åtminstone inte är rock and roll populärt så som vi är vana vid den i väst. Genren blev känd under 60-talets Sovjetunionen, men bröt snabbt med sina västerländska rötter. Många menar guldåren för rock and roll i Ryssland eller Sovjetunionen var under 80-talet, när band själva kunde börja släppa sina album officiellt.

 

Till skillnad från till exempel rock and roll i Sverige, som i de flesta fall framförs på engelska, sjunger man på ryska i Ryssland. Det finns givetvis band som sjunger på engelska också, men den stora majoriteten framför sina låtar på ryska, med sannolikhet beroende på att engelska inte är ett lika stort språk där som det är i exempelvis Sverige.

 

Större tonvikt på texterna

Många menar att man i rysk rock and roll har en betydligt större tonvikt på texterna. I Ryssland generellt finns en stark kultur av poesi och annan litteratur, vilket kan ha speglat sig i komponerandet. I västerländsk rock and roll anses snarare ofta själva känslan och helheten av en låt vara viktigare än raderna som sjungs. Det här är bara en tendens – givetvis finns ryska band som inte alls lägger någon vikt vid texterna och vice versa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *