Events

Events inom bilar och cruising

Cruising är stort i Sverige och det finns många olika event att gå till för den som är intresserad. Många av dessa är dessutom återkommande och kan besökas om och om igen. I den här texten tar vi upp några av de allra största eventen i cruisingsverige.

 

Power Big Meet

Power Big Meet har en gedigen historia. Faktum är att det är den största bilträffen i världen, med ungefär 20 000 besökande fordon varje år. För den som gillar bilar är det alltså minst sagt en upplevelse. Här syns allt från gamla jänkare till nyare bilar, ibland hemmabyggen dessutom.

 

Eventet grundades i Småland 1978, i den lilla orten Anderstorp. Den första träffen var givetvis markant mindre än hur det ser ut idag, med ungefär 80 fordon och 400 besökare. Efter den första träffen skulle eventet dock komma att växa snabbt och platserna för tillställningen har varierat för att passa evenemangets storlek.

 

  • 1978: Anderstorp i Småland
  • 1979: Karstorpsområdet i Skövde
  • 1980 – 1982: Elmia i Jönköping
  • 1983: Norrköping
  • 1984 – 1985: Johannisbergsfältet i Västerås
  • 1986: Kinnekulle Ring i Västergötland
  • 1987 – 2016: Västerås
  • 2017: Lidköping

 

Anledningen till flytten från Västerås för 2017 var att besökarna helt enkelt inte skulle få plats. Power Big Meet firade sin 40-årsdag och eftersom jubileumsträffar kan locka upp till en tredjedel fler besökare, var flygfältet i Västerås helt enkelt för litet.

 

Bilsport motor show

Bilsport motor show är en annan härlig tillställning för bilentusiaster. 2017 är det Malmö som är värd för eventet, men det har också hållits i till exempel Oslo, och en rad andra städer utöver det. Hallen som arrangörerna har till sitt förfogande är nästan 10 000 kvadratmeter stor. Således finns plats för väldigt många utställare.

 

Arrangörerna utlovar något för alla. Till exempel kommer det att finnas veteranbilar, jänkare och utställningar om tuning och styling. Här finns också flera restauranger och fik för både utställare och besökare.

 

Västerås Summer Meet

Västerås Summer Meet är ett arrangemang vars grundare arbetar på att bli Sveriges största bilträff. När Power Big Meet flyttade till Lidköping bestämde sig en Västeråsbo för att inte låta Västerås stå utan en stor bilträff framöver. Många besökare vittnade om att träffen i Västerås faktiskt var bättre än originalet, Big Power Meet. Många ställer sig också frågan om två bilträffar i den storleken kan överleva utan att någon av dem slås ut. Hur det förhåller sig i framtiden återstår helt enkelt att se.

 

En rad olika aktiviteter hölls under Västerås Summer Meet 2017. Nytt var till exempel att det fanns en hörna där besökarna kunde få 50-talskläder och frisyrer. Ett annat populärt event i eventet vad bilbedömningen, där professionella domare utsedde de allra finaste bilarna.

 

Det fanns även möjlighet att antingen införskaffa eller sälja en entusiastbil. Ett samarbete skedde med ett företag som fotografede bilen på plats och erbjöd gratis annonser för säljarna.

 

Som på originalträffarna innan fanns både restauranger och barer. Mycket rock and roll hördes och kommer säkerligen att höras på träffarna framöver också. Även en hel del hojar fanns på träffen, något som besökarna troligen kan räkna med att se även under nästkommande år.

 

Barkarbyträffen

Barkarbyträffen höll år 2017 sin nionde upplaga av eventet och kan idag kalla sig för Stockholms största bilträff. Vad som började som små bilträffar i ett garage i Jakobsberg, har kommit att bli ett stort återkommande evenemang, där det som mest har varit 7 000 bilar och 15 000 besökare.

 

På träffarna syns de allra flesta typer av bilar. Stansbyggen, Off road-byggen, originalbilar och raggarbilar är exempel på bilar som entusiasterna kan titta på. Arrangörerna betonar dock att alla är välkomna till träffarna med sitt egna fordon.

 

På eventet finns en hel del aktiviteter. Det finns ingen alkohol eller barer på området, men det erbjuds däremot matförsäljning och musikunderhållning. 2017 fanns till exempel en food truck och ett korvtält på området. Det fanns även klädförsäljare och barberare som hade slagit upp stånd för träffen.

 

Midsummer Meet Gotland

Midsummer Meet på Gotland hålls, precis som namnet avslöjar, under midsommaren. Det är ett återkommande arrangemang sedan starten 2008 och samlar ett gäng bil- och motorentusiaster varje år. Evenemanget har växt stadigt, även om det inte är lika stort som evenemangen som listas ovan. Startåret 2008 fanns det ungefär 70 glada deltagare, medan upplagan 2016 lockade nästan 300 besökare. Besökarna har rest från Sveriges alla hörn, och det är således inte bara ett event för gotlänningar.

 

Här anordnas roliga aktiviteter för både barn och vuxna. Besökare kan givetvis välja att göra utflykter på egen hand, men det finns gemensamma besök till olika platser att delta i. Livemusik, sill och nubbe är en ”självklarhet” enligt arrangörerna och utöver det finns bland annat möjligheter till fiske, bad, traktorturer, pingis, dart, biljard eller att klappa djur.

 

Dessutom finns möjlighet till filmvisning i arrangörernas egen biograf. Det finns också en vinylbar med över 1 000 gamla vinylskivor att lyssna på. I närheten finns också en sandstrand, en golfbana, en vandringsled, en större ICA-butik och en idrottsplats. Allt som kan behövas inför ett dylikt event, alltså.

 

Midnight Sun Meet

Midnight Sun Meet är en återkommande bilträff i Gällivare som startade år 2002. Tanken är att det ska vara en nostalgiträff för bilentusiaster och personer som har ett intresse för 1950- och 1960-talen. Det är inte alltså inte enbart bilarna som står i fokus, utan även musiken, kläderna och annat som förknippas med årtiondena. Cruisingen sker från Malmberget till Gällivare, med en hel del V8-brummande jänkare.

 

På senare år brukar det vara omkring 350 till 400 bilar som deltar i Midnight Sun Meet, som var det första evenemanget i sitt slag i Norrbotten. En rad olika varianter på arrangemanget har testats, och grundarna har funnit att det är endagarsträffar som fungerar bäst. Dagen börjar då med en utställning som följs av prisutdelning, och efter prisutdelningen börjar cruisingen.

 

För många Gällivarebor är det den roligaste händelsen på året. Många av besökarna lägger stor vikt vid klädseln och kommer i tidstypiska kläder. Vad gäller åldern är det väldigt spritt vilka som besöker evenemanget. Både 18-åringar och 80-åringar tar sig till Midnight Sun Meet för att njuta av festligheterna.