Gil Elvgren – en av de mest framstående pin-up-konstnärerna i historien

Gil Elvgren – en av de mest framstående pin-up-konstnärerna i historien

Att Gil Elvgren är en av de mest framstående pin-up-konstnärerna i amerikansk historia var tydligt under en auktion i Dallas. Under en dag då många illustrationer såldes, var Gils tavlor bland dem som sålde allra bäst – och dyrast.

 

Det skulle krävas 900 spekulanter och många bud innan summan för dagen slutligen landade på 1,7 miljoner dollar, eller nästan 15 miljoner svenska kronor. Auktionen hölls i Dallas, Texas, i våras, och det var flera konstföremål som spekulanterna kunde buda på, inte bara dem från Gil. Auktionen i sin helhet fick 61 procent mer än vad man först hade uppskattat och nästan alla föremål såldes till förväntade priser – eller över, som i fallet med tavlorna av Gil.

Gils tavlor sålde väl

Gil, som är erkänd av många som den bästa pin-up-konstnären i amerikansk historia, hade gjort två tavlor som såldes på auktionen. Den ena var Fire Belle från 1956, som såldes för 112,500 USD, eller nästan en miljon svenska kronor. Den andra tavlan, Cover, Girl! Från 1965 såldes för 100 000 USD. 100 000 USD motsvarar ett värde strax under 850 000 svenska kronor.

Fire Belle (Always Ready)

Fire Belle var den av de två konstverken som sålde bäst. Bilden är välkänd och föreställer en lättklädd kvinna i röda stövlar och brandhjälm som glider ner för en stång. Skicket var relativt gott, vilket givetvis var en förutsättning för att tavlan skulle nå sitt höga pris (nästan en miljon kronor, som nämnt ovan).

 

Cover, Girl!

Cover, Girl! såldes inte riktigt för lika mycket pengar som Fire Belle. Dock gav den ändå nästan 850 000 kronor, vilket var det dubbla de trodde de att den skulle gå för. Precis som Fire Belle är den målad med olja på canvas och är ungefär lika stor, 30 x 24 inches. Signaturen återfinns på bildens nedre högra sida.

 

Utöver Cover, Girl! och Fire Belle (Always Ready) såldes objekt av andra framstående pinup-konstärer. Till exempel såldes några av Alberto Vargas målningar också. Dessa såldes inte för lika höga priser som Gils tavlor, men likväl för betydande summor.

 

Det här är Gil Elvgren

Gil föddes 1914 i USA, mer precist i Saint Paul i delstaten Minnesota. Han avled den 29 februari 1980, men hann innan dess göra stora avtryck som både pinup- och reklamkonstnär. Många anser att han var den bästa pinup-konstnären genom tiderna.

 

Det var främst under 50- och 60-talet som han hade sina bästa år i karriären. Han medverkade till att sprida en väldigt feminiserad bild av den amerikanska kvinnan. Bilderna han skapade inspirerades av levande skådespelerskor eller modeller. Ibland skapade han bilderna helt och hållet utifrån dessa. Till exempel tog han bland annat inspiration från följande kändisar:

 

  • Kim Novak
  • Barbara Hale
  • Myrna Hansen
  • Janet Rae

 

Gils bilder skapades ofta utifrån foton som hade tagits av dessa, eller andra personer. Idag har hans bilder fått en hög status, som många (som ovan nämnt, bland annat) är beredda att betala stora summor för.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *