Museeum

8 bilmuseer värda ett besök

 

Några av dem är mer kända, vilket också ger avtryck i besöksstatistiken. Andra är som guldkorn, överraskande hög kvalitet där man minst anar det. Här listar vi 8 stycken bilmuseer runt om i Sveriges avlånga land, som alla är värda ett besök. Museer som ger såväl nöje som minnen till dig som gläds av äldre välvårdade bilar.

 

Motala motormuseum

 

Motala motormuseum ligger vackert vid kajen i Motalas gästhamn. Det är ett levande motormuseum, där objekt tillkommer och byts ut. Har du besökt museet tidigare, kan en ny upplevelse vänta dig vid ditt nästa besökstillfälle. Ett exempel på utställningsobjekt under senaste tiden har bland annat varit en elbil vid namn Baker Electric från 1908. Att möta denna bil är en tidsresa som också ger en dimension till dagens starka utveckling av elbilar. Just denna Baker Electric har körts av Drottning Silvia under det så kallade Kungsrallyt som ägde rum år 1999.

 

Även om Motala motormuseum har ett fascinerande utbud av äldre bilar, så kompletteras samlingen även av nyare åk, exempelvis racerbilar och lyxbilar som verkligen visar bredden i bilens historiska utveckling. Förutom bilar visar även Motala motormuseum motorcyklar och kamerans historia. I anslutning till museet finns även en restaurang, utställningsevenemang och en akvarieutställning med insjöfisk.

 

Bynanders Motormuseum

 

Det relativt nyöppnade motormuseet Bynanders Motormuseum ligger i Svenljunga. Till samlingen finns bland annat Göran Karlssons bilsamling från Ullared. Göran, som kanske är mest känd som Gekås grundare. Bilar kommer även från Per Bynanders egen samling. Omkring 66 bilar finns totalt i motormuseet, och därutöver omkring 200 mopeder och motorcyklar. Museet ligger vackert i anslutning till Torstorps Gård i Svenljunga. Passa även på att besöka cafeterian som serverar ett uppskattat utbud av mat och dryck.

 

Gotlands Veteranbilmuseum

 

På Gotlands Veteranbilmuseum, i Visby, finns en samling välskötta veteranbilar. Tillverkningsdatum för bilarna varierar från alltifrån 1907 till 1970. Här hittas både ögonstenar som Rolls Royce till imponerande amerikanare, men också intressanta elbilar och något så ovanligt som en amfibiebil!

 

Förutom bilar kan man på Gotlands Veteranbilmuseum även finna en imponerande samling motorcyklar från 1901 och framåt. Man har också möjlighet att se cykelns utveckling, och även den som gillar traktorer kommer inte att bli besviken.

 

Svedinos Bil- och Flygmuseum

 

På Svedinos Bil- och Flygmuseum i Ugglarp, 15km söder om Falkenberg, kan den motorintresserade verkligen få utlopp för sitt intresse. Här finns en stor samling av såväl äldre bilar, som gamla flygplan. Uppskattningsvis finns omkring 100 stycken bilar och ett 40-tal flygplan. Därutöver kan den historieintresserade även titta på tidsenliga bruksföremål och mycket annat. I anslutning till Svedinos Bil- och Flygmuseum finns en cafeteria.

 

Svedinos Bilmuseum har verkligen fångat bilens estetiska och tekniska utveckling. Inte minst från 1930-talet där nya spännande modeller kom för vart år. Bilar som liknar dagens, blev allt vanligare först från 1950-talet, vilket är en del av det besökarna kommer att få kunna uppleva på Svedinos Bil- och Flygmuseum.

 

Autoseum Bil- & Motormuseum

 

Autoseum Bil- & Motormuseum ligger i Simrishamn. Här återfinns ett stort urval bilar som verkligen fångar bilens utveckling från tidigt 1900-tal till idag. Även om stort fokus ligger på äldre bilar och tidstypiska detaljer, så kommer den som är lockad av moderna lyxbilar inte att bli besviken. Om inte hela familjen delar intresset för bilar så kanske övriga familjemedlemmar kan glädjas åt den nyare delen av museesamlingen som innefattar leksaker, både från förr och från nu.

 

I närheten av Autoseum Bil- & Motormuseum finns en kafé- och kakbod som gör upplevelsen av en lyckad utflykt helt komplett.

 

World of Classics

 

World och Classics är ett mycket uppskattat utflyktsmål som ligger i Tumba. Museet kan locka med inte mindre än tre våningar som alla är fyllda med amerikanska klassiker från 1950- och 1960-talet. Bland bilarna i samlingen kan nämnas exempelvis:

 

Buick Skylark Cab från 1953

Cadillac Deville från 1953

Cadillac Eldorado Biarritz från 1956

Chevrolet Corvette Splitwindow från 1963

Chevrolet Impala cab 348 sixpack från 1958

Chrysler 300 D från 1958

DeSoto Golden Adventurer från 1959

Dodge Polara Wagon från 1960

 

I samlingen finns också äldre guldkorn, så som en Ford Tudor Hot Rod från 1932, och en lite ”nyare” bil som Pontiac GTO Cab från 1970. Vad som exakt ingår i den stora samlingen vid besökstillfället kan måhända variera en aning, men ovanstående ger en bild om vad man som besökare har att se fram mot. För att komma till World of Classics kör man till Tumba, som ligger en halvtimme söder om Stockholm.

 

Tekniska Museet

 

Tekniska Museet i Stockholm har sitt fokus på svensk bilhistoria. Här finns även bilar som gått till världshistorien, så som T-Forden. Att besöka museet är som att göra en tidsresa där man genom hundra år upplever bilens utveckling i spännande omgivning. Den som önskar kan få möjlighet att gå en guidad tur, och på riktigt lyssna till de olika föremålens historia. Avslutningsvis kan det kanske passa bra att köpa lite karameller i strut över disk, precis som man gjorde på den tiden då dessa äldre bilar var aktiva ute i städerna. Även lite souvenirer finns till försäljning. Behövs en paus i museebesöket kan man även köpa kaffe och kaka till en billig peng.

 

Vännäs Motormuseum

 

I Vännäs, i Norrland, finns ett museum som inte bara innehåller äldre bilar, utan även båtar, skotrar och flygplan. För att verkligen levandegöra historien finns här även uppställt en tidstypisk äldre bensinmack.

 

Vännäs Motormuseum beskrivs ofta som ett museum för hela familjen. Här finns mer än svensk motorfordonshistoria, utan också kuriosa som gör det enklare för stora som små att leva sig in i den tidstypiska andan. Idag drivs motormuseet av en ideell förening med förkärlek för veteranfordon. Ett mål är att bevara äldre motor- och fordonshistoria, och detta görs genom att visa upp äldre bilar och mycket mer. Utställningen är ambitiöst utförd med uppbyggda miljöer, med realistiska dockor.

 

Den som besöker Vännäs under sensommaren kan hålla utkik efter Vännäs Motormuseums dag som vanligtvis infaller i augusti. Detta är ett populärt event där museet exempelvis under dagen startar olika fordon och maskiner.